مقالات
چرخه PLAN-DO-CHEK-ACT (PDCA) چیست؟
چرخه PLAN-DO-CHECK-ACT (PDCA) چیست؟
PDCA (Plan-Do-Check-Act) روشی برای بهبود مستمر فرآیندها و محصولات (و خدمات) است. در مورد فرآیند PDCA و کاربرد عملی آن بیشتر بدانید. چرخه PDCA به چه معناست؟
به طور خلاصه توضیح داده شد، چرخه Plan-Do-Check-Act مدلی برای انجام تغییر است. این یک بخش اساسی از فلسفه تولید ناب و یک پیش نیاز کلیدی برای بهبود مستمر افراد و فرآیندها است. ابتدا توسط والتر شوهارت پیشنهاد شد و بعداً توسط ویلیام دمینگ توسعه یافت، چرخه PDCA به چارچوبی گسترده برای بهبودهای مداوم در تولید، مدیریت و سایر زمینه ها تبدیل شد. PDCA یک روش چهار مرحلهای ساده است که تیمها را قادر میسازد از اشتباهات مکرر اجتناب کنند و فرآیندها را بهبود بخشند.
همانطور که توضیح دادیم، معنای PDCA برنامه ریزی-انجام-بررسی-عمل می باشد. بیایید عمیق تر به موضوع بپردازیم و در مورد چرخه بیشتر بیاموزیم. چرخه برنامه ریزی-انجام-بررسی-عمل از کجا می آید؟
پایه و اساس PDCA
والتر شوهارت، آماردان و فیزیکدان آمریکایی، پدر PDCA در نظر گرفته می شود. او علاقه زیادی به تجزیه و تحلیل آماری و بهبود کیفیت داشت و پایه و اساس PDCA را که در نشریات متعدد ثبت شده بود، بنا نهاد. سالها بعد، ویلیام دمینگ با الهام از ایدههای شوهارت، این مدل را در یک چرخه یادگیری و بهبود توسعه داد و به عنوان PDCA محبوب شد. به همین دلیل است که این مدل به چرخه شوهارت یا چرخه دمینگ نیز معروف است.
چرخه PDCA یک فرآیند تکراری برای بهبود مستمر محصولات، افراد و خدمات است. این به بخشی جدایی ناپذیر از آنچه امروزه به عنوان مدیریت ناب شناخته می شود تبدیل شد. مدل Plan-Do-Check-Act شامل تست راه حل ها، تجزیه و تحلیل نتایج و بهبود فرآیند است. به عنوان مثال، تصور کنید که شکایات مشتریان زیادی در مورد نرخ پاسخ پایین تیم پشتیبانی خود دارید. سپس احتمالاً باید روش کار تیم خود را بهبود بخشید تا مشتریان را راضی نگه دارید. این نقطه ای است که PDCA وارد بازی می شود.
فرآیند PDCA
بیایید نگاهی دقیقتر به چهار مرحله فرآیند PDCA بیندازیم. طرح pdca-plan در این مرحله شما به معنای واقعی کلمه برنامه ریزی خواهید کرد که چه کاری باید انجام شود. بسته به اندازه پروژه، برنامه ریزی می تواند بخش عمده ای از تلاش های تیم شما را به خود اختصاص دهد. معمولاً از مراحل کوچکتری تشکیل می شود تا بتوانید برنامه ای مناسب با احتمال شکست کمتر بسازید.
قبل از اینکه به مرحله بعدی بروید، باید مطمئن شوید که به برخی از نگرانی های اساسی پاسخ داده اید: مشکل اصلی که باید حل کنیم چیست؟ به چه منابعی نیاز داریم؟ چه منابعی داریم؟ بهترین راه حل برای رفع مشکل با منابع موجود چیست؟ طرح در چه شرایطی موفق تلقی می شود؟ اهداف چیست؟
به خاطر داشته باشید، شما و تیمتان ممکن است لازم باشد قبل از اینکه بتوانید ادامه دهید، چند بار برنامه را طی کنید. در این مورد، مناسب است از تکنیکی برای ایجاد و حفظ حلقه های بازخورد باز استفاده شود. این به شما امکان می دهد قبل از تصمیم گیری برای ادامه، اطلاعات کافی را جمع آوری کنید.
انجام دادن pdca-do پس از توافق بر سر برنامه، زمان اقدام فرا رسیده است. در این مرحله تمام آنچه در مرحله قبل در نظر گرفته شده است را اعمال خواهید کرد. توجه داشته باشید که مشکلات پیش بینی نشده ممکن است در این مرحله رخ دهد. به همین دلیل است که در یک موقعیت عالی، ممکن است ابتدا سعی کنید برنامه خود را در مقیاس کوچک و در یک محیط کنترل شده بگنجانید.
استانداردسازی PDCA
استانداردسازی چیزی است که قطعا به تیم شما کمک می کند تا برنامه را به آرامی اجرا کند. اطمینان حاصل کنید که همه نقش ها و مسئولیت های خود را می دانند. بررسی pdca-check این احتمالاً مهمترین مرحله از چرخه PDCA است. اگر میخواهید برنامه خود را روشن کنید، از اشتباهات تکراری اجتناب کنید و بهبود مستمر را با موفقیت اعمال کنید، باید به مرحله CHECK توجه کافی داشته باشید. در اینجا، باید اجرای طرح خود را بررسی کنید و ببینید آیا برنامه اولیه شما واقعاً کار می کند یا خیر. علاوه بر این، تیم شما میتواند بخشهای مشکلساز فرآیند فعلی را شناسایی کرده و در آینده آنها را حذف کند.
تجزیه و تحلیل چرخه
اگر در طول فرآیند مشکلی پیش آمد، باید آن را تجزیه و تحلیل کنید و علت اصلی مشکلات را پیدا کنید. عمل کنید pdca-act در نهایت، به آخرین مرحله از چرخه Plan-Do-Check-Act می رسید. قبلاً طرح خود را توسعه داده، اعمال و بررسی کرده اید. حالا، شما باید اقدام کنید. اگر همه چیز عالی به نظر می رسد و تیم شما موفق به رسیدن به اهداف اصلی شده است، می توانید ادامه دهید و برنامه اولیه خود را اعمال کنید. در صورت دستیابی به اهداف، اتخاذ کل طرح می تواند مناسب باشد. به ترتیب، مدل PDCA شما به خط پایه استاندارد جدید تبدیل خواهد شد. با این حال، هر بار که یک طرح استاندارد را تکرار میکنید، به تیم خود یادآوری کنید که همه مراحل را دوباره طی کند و سعی کنید با دقت پیشرفت کنید.
فرآیند برنامه ریزی
چرخه PDCA یک چارچوب ساده اما قدرتمند برای رفع مشکلات در هر سطحی از سازمان شما است. این می تواند بخشی از یک فرآیند برنامه ریزی بزرگتر باشد، مانند هوشین کانری. رویکرد تکراری به تیم شما کمک می کند تا راه حل ها را بیابد و آزمایش کند و آنها را از طریق چرخه کاهش ضایعات بهبود بخشد.
فرآیند PDCA شامل تعهد اجباری به بهبود مستمر است و می تواند تأثیر مثبتی بر بهره وری و کارایی داشته باشد. در نهایت، به خاطر داشته باشید که مدل PDCA به زمان معینی نیاز دارد و ممکن است برای حل مسائل فوری مناسب نباشد. به طور خلاصه چرخه Plan-Do-Check-Act ابزار مفیدی است که می تواند به تیم شما کمک کند تا مشکلات را بسیار کارآمدتر حل کند. PDCA مزایای قابل توجهی دارد: بهبود مستمر افراد و فرآیندها را تحریک می کند. این به تیم شما اجازه می دهد راه حل های ممکن را در مقیاس کوچک و در یک محیط کنترل شده آزمایش کند. از تکرار اشتباهات فرآیند کار جلوگیری می کند.
مطالب مرتبط
وارن بافت
وارن ادوارد بافت (به انگلیسی: Warren Edward Buffett) (زادهٔ ۳۰ اوت ۱۹۳۰) سرمایهگذار، اقتصاددان، مدیر اجرایی و نیکوکار آمریکایی است.
توسعه کسب و کار چیست؟ Business development
توسعه کسبوکار شامل کلیه برنامهریزیها، استراتژیها، فرایندها و اقداماتی است، که در راستای ایجاد و پیادهسازی فرصتهای رشد یک سازمان لازم میباشند.
برنامه ریزی
برنامه ریزی یک فرایند مستمر، دائمی و منعکسکننده تغییرات و در صدد رسیدن به اهداف است. در سازمانهای پیچیده امروزی، بدون برنامهریزیهای دقیق، امکان ادامه حیات نیست و برنامهریزی، مستلزم آگاهی از فرصتها و تهدیدهای آتی و پیشبینی شیوه مواجهه با آنها است.
هوشین کانری
هوشین کانری (به ژاپنی: 方針管理، “مدیریت سیاست”)یک فرآیند ۷ مرحله ای است که در برنامه ریزی استراتژیک مورد استفاده قرار می گیرد که در آن اهداف استراتژیک در سراسر شرکت اطلاع رسانی می شود و سپس عملی می شوند.
۱۰ قانون موفقیت
ده قانون موفقیت؛ برای رسیدن به موفقیت نیز مثل هر فعالیت دیگری، قوانینی وجود دارد. ما در این پست این قوانین را به طور مفصل توضیح داده ایم. با ما همراه باشید.
مدیریت زمان
باور
نقش تفکر خلاق در موفقیت
برای تفکر خلاق داشتن، لازم است که برخی مهارتها را در خود تقویت کرده و از انجام برخی کارها پرهیز کنید. هر انسانی توانایی تولید تفکر خلاق را دارد
توسعه فردی در محل کار
توسعه فردی در محل کار و ۹ نکته کلیدی برای رشد فردی در محیط کار. شما با انجام این ۹ نکته در محل کار احساس بهتری خواهید داشت
عوامل موثر در افزایش انضباط شخصی
انضباط شخصی و عوامل موثر در افزایش انضباط شخصی: مشخص کردن هدف، برنامه ریزی، نوشتن، پاداش دادن به خود، مسئولیت پذیری، تحسین افراد منضبط و …
دوره آموزش سئو
آموزش سئو عملی، تخصصی و تضمینی در دوره آموزش سئو
دوره جامع آموزش سئو (صفر تا ۱۰۰)
تعداد جلسات آموزش سئو: ۱۰ جلسه
ما در این دوره آموزش سئو به شما کمک میکنیم تا سئو را به راحتی یاد بگیرید.